Natuurvrij maken
Natuurvrij maken
Wat is natuurvrij maken?
Natuurvrij maken, ook wel ontmoediging genoemd, is het proces waarbij beschermde diersoorten op een diervriendelijke manier, voor de start van bouwwerkzaamheden, uit bebouwing worden gehaald. Als moment voor natuurvrij maken wordt altijd de minst kwetsbare periode voor een soort aangehouden. Vaak is dit de periode na het broedseizoen van vogels en na de kraamperiode van vleermuizen en voor de winterrust van vleermuizen. Doorgaans worden de maanden september en oktober als ideale maanden gezien voor natuurvrij maken.
De beste technieken voor natuurvrij maken
Vroeger werden veel verschillende technieken van natuurvrij maken ingezet, van het in de schijnwerpers zetten van gebouwen tot het afspelen van harde geluiden. Verder werd er ook ontmoedigd door grote gaten in gevels te maken om tocht te creëren. Deze technieken waren vaak niet erg betrouwbaar. De huidige vorm van natuurvrij maken is gebaseerd op de Amerikaanse vleermuis ‘exclusions’. Deze techniek is gebaseerd op het enerzijds afsluiten van ruimtes en het aan de andere kant geven van ontsnappingsmogelijkheden met een éénrichtingsroute. Deze techniek is door Unitura geoptimaliseerd voor de Nederlandse situatie. Om natuurvrij maken grootschalig te kunnen toepassen heeft Unitura speciale exclusion flaps ontwikkeld. Verder zijn ook een diverse protocollen opgezet. Deze zijn beschreven in het handboek van Unitura [link naar het handboek]. Inmiddels is de standaard ontmoedigingswijze in Nederland volledig gebaseerd op de door Unitura ontwikkelde standaard.
Natuurvrij maken bij Unitura
Unitura is in Nederland marktleider als het gaat om het uitvoeren van ontmoedigingen en als leverancier van ontmoedigingsmaterialen aan derden. Als ontwikkelaar van het ontmoedigingsproces heeft Unitura als geen ander inzicht in de laatste ontwikkelingen en technieken als het gaat om natuurvrij maken. Bij Unitura kunt u terecht voor o.a. exclusion flaps, vulschuim en werkingsborstels. Ook voor het uitvoeren van complete ontmoedigingen bent u bij Unitura aan het juiste adres!
Mensen
Maatschappelijk verantwoorde productie
De productie en verzending wordt grotendeels uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De werkcoach zorgt voor de dagelijkse begeleiding tijdens de werkzaamheden. Een jobcoach is betrokken bij de loopbaanontwikkeling met als doel doorstroming naar een reguliere werkplek.
- Ontwerp door en voor ecologen
- Monitoring met sensoren
- Flexibel door eigen productie
- Duurzame materialen (FSC)
- Sociale productie en verzending
- Continue productverbetering
- Kennis delen
- Maatwerk is altijd mogelijk
Korte levertijd
Eigen fabriek
Maatwerk is mogelijk
Specialistisch advies
Advies nodig voor uw vraagstuk?
Wij helpen u graag verder met vraagstukken rondom natuurinclusiviteit