Inheemse Akkerbloemen

Wij biedt praktische richtlijnen voor het inzaaien, effectieve onkruidbeheersing en jaarlijks onderhoud om een langdurige bloei en biodiversiteit te waarborgen. Ontdek de beste aanpak om akkerbloemen optimaal te laten bloeien en te profiteren van een rijk bloeiend resultaat.

Inheemse Akkerbloemen | Natuurlijke Oorsprong

Akkerbloemen zijn éénjarige planten die zich door de eeuwen heen hebben aangepast aan akkers en goed samengaan met landbouwgewassen zoals granen. Ze hebben een jaarlijkse cyclus van grondbewerking nodig en verdwijnen als deze verstoord wordt. Veel van deze planten zijn al eeuwenlang meegekomen met gewassen uit Zuid- en Oost-Europa en worden door hun lange aanwezigheid als inheems beschouwd. Door schaalvergroting, overbemesting en herbiciden zijn akkerbloemen echter vrijwel verdwenen uit het landbouwlandschap. Ze zijn ideaal voor plekken waar snel een bloemrijk resultaat gewenst is, bijvoorbeeld als tijdelijke invulling of om een ruimte op te fleuren.

Waarom inheemse zaden?

Door de eeuwen heen zijn er nauwe relaties ontstaan tussen inheemse planten en lokale insecten. Flora en fauna hebben zich samen ontwikkeld en zijn op elkaar afgestemd, waardoor veel insecten inmiddels afhankelijk zijn van specifieke plantensoorten tijdens bepaalde levensfasen. Autochtone planten hebben hun bloeitijd, bloemstructuur en het moment waarop ze nectar produceren precies afgestemd op de behoeften van lokale insecten. Bij gekweekte soorten of inheemse planten uit andere klimaatzones ontstaat vaak een mismatch, omdat ze bijvoorbeeld te vroeg bloeien voor de lokale insecten. Gecultiveerde soorten zijn vaak zo door menselijke ingrepen aangepast dat hun bloemen groter, kleurrijker of zelfs gevuld zijn, zoals de dubbele korenbloem. Dit kan insecten verwarren of het voor hen moeilijker maken om de bloemen te herkennen en de nectar te bereiken door de grotere kroonbladen.

Bodem

Bijna elke grondsoort geschikt

Akkerbloemen groeien op bijna elke grondsoort die geschikt is voor akkerbouw, en geven de voorkeur aan goed doorlatende, matig vochtige bodems. Te natte, extreem voedselrijke of heel arme grond werkt minder goed. Een licht voedselrijke bodem is prima, en bij zeer arme grond kan een beetje organische bemesting nuttig zijn. Afhankelijk van de grond en voorbereiding kunnen de resultaten variëren. Wilde ridderspoor en Akkerboterbloem voelen zich thuis op kalkrijke grond, terwijl Papavers liever niet op vochtige plekken verschijnen. Korenbloemen zijn geen fan van veen of zware klei. Toch zullen op een akker met neutrale tot licht kalkrijke grond de meeste akkerbloemen prachtig tot bloei komen.

Producten

Bekijk onze akkerbloemen mengsels

Voor een bloemrijk akkerlandschap bieden we vanuit de Bolderik 2 verschillende mengsels aan, een 1-jarig mengsel en een meerjarig mengsel.

Klik op de producten hiernaast voor meer informatie.

Inzaaien

Inzaaien een goede oplossing

Het inzaaien van inheemse bloemen helpt deze belangrijke soorten terug te brengen in het landschap. Het zaad van veel van deze planten is namelijk vaak niet meer vanzelf in de bodem aanwezig, en natuurlijke verspreiding vanuit natuurgebieden is ontoereikend. Door gericht inzaaien kunnen we de soortenrijkdom in korte tijd vergroten en daarmee de biodiversiteit versterken. Daarnaast draagt inzaaien bij aan gezonde bodems, betere waterkwaliteit en een rijke leefomgeving voor mens en dier. Met goed beheer op lange termijn kunnen deze inheemse bloemen en planten weer tot bloei komen, wat bijdraagt aan een duurzaam, levendig ecosysteem.

Voorbereiding en zaaitijd

Bereid de zaailocatie zorgvuldig voor, bewerk het perceel alsof het een akker is en verwijder alle aanwezige vegetatie. Voor de eerste zaai is het handig om te spitten of ploegen en vervolgens de grond zaaiklaar te maken met bijvoorbeeld een cultivator en eventueel een kruimelrol. Is het terrein sterk begroeid? Verwijder dan zoveel mogelijk onkruiden zoals Ridderzuring, Akkerdistel, Winde en Kweekgras. Bij veel onkruidzaden in de bodem is een ‘vals zaaibed’ een slimme keuze. Vanaf het tweede jaar is het aan te raden de grond licht te bewerken zonder te keren, bijvoorbeeld door jaarlijks ondiep te eggen met een schijfeg en cultivator, en het ploegen achterwege te laten.

Een akkerbloemenmengsel kan op elk moment van het jaar gezaaid worden, maar het najaar of vroege voorjaar zijn ideaal. Door in het najaar te zaaien, krijgen winterannuellen zoals korenbloemen en klaprozen de kans om te kiemen en sterk te ontwikkelen. Deze eenjarige bloemen beginnen al voor de winter te ontkiemen. Zaait u later in het voorjaar, dan zullen bloemen zoals Kamille en Gele ganzenbloem het beste gedijen. Het zaaitijdstip, de bodem en de specifieke omstandigheden bepalen welke soorten het meest zullen opvallen.

Hoe zit het met het beheer?

Beheer in het eerste jaar

Wanneer de jonge akkerbloemen beginnen op te komen, verwijder dan eventuele storende onkruiden zoals Ridderzuring, Melde en Perzikkruid. Daarna kunnen de bloemen ongestoord groeien.

Beheer in de volgende jaren

Voor een jaarlijks terugkerend bloemenveld is het belangrijk om de bovenste laag van de bodem (ongeveer 5 cm) elk jaar oppervlakkig te bewerken. Laat de planten eerst goed zaad zetten voordat u gaat bewerken. Door in de eerste jaren af en toe bij te zaaien, bouwt u een stevige zaadbank op in de grond.

Werk voorzichtig met een frees of cultivator, maar vermijd diep ploegen, om te voorkomen dat de zaden te diep raken. Mocht het veld gaan vergrassen, dan is een diepere bewerking nodig om grasgroei te beheersen. Wanneer de bloemen zich ieder jaar goed kunnen uitzaaien, ontstaat er een rijke zaadvoorraad, waardoor u jarenlang van een bloeiend veld kunt genieten. Indien sommige soorten minder zichtbaar worden, kan bijzaaien nuttig zijn. Heeft het bloemenveld een publiek doel, dan is jaarlijks bijzaaien zeker een goed idee om het resultaat mooi te behouden.

Advies nodig over uw vraagstuk?

Marijn helpt u graag verder