Natuurvrij maken

Een samenspel tussen ecologische kennis, juiste producten en strakke planning

Wat is Natuurvrij maken?

Natuurvrij maken, ook wel ontmoediging genoemd, is het proces waarbij beschermde diersoorten op een diervriendelijke manier, voor de start van bouwwerkzaamheden, uit bebouwing worden gehaald. Als moment voor natuurvrij maken wordt altijd de minst kwetsbare periode voor een soort aangehouden. Vaak is dit de periode na het broedseizoen van vogels en na de kraamperiode van vleermuizen en voor de winterrust van vleermuizen. Doorgaans worden de maanden september en oktober als ideale maanden gezien voor natuurvrij maken.

Unitura

Marktleider

Unitura is in Nederland marktleider als het gaat om het uitvoeren van ontmoedigingen en als leverancier van ontmoedigingsmaterialen aan derden. Als ontwikkelaar van het ontmoedigingsproces heeft Unitura als geen ander inzicht in de laatste ontwikkelingen en technieken als het gaat om natuurvrij maken. Bij Unitura kunt u terecht voor o.a. exclusion flaps, vulschuim en werkingsborstels. Ook voor het uitvoeren van complete ontmoedigingen bent u bij Unitura aan het juiste adres!

Voorbereiding

Natuurvrij maken is een samenspel tussen ecologische kennis, juiste producten en strakke planning. Op basis van uw aanvraag met onder andere gebouwtype, aantallen en de soortgroep(en) maken wij een offerte. Wanneer nodig brengen we eerst een bezoek aan de projectlocatie. Bij grote projecten kan het slim zijn om met onze autohoogwerker een voorinspectie uit te voeren. Wanneer er bijvoorbeeld goed functioneerde vogelschroten aanwezig zijn hoeven niet overal weringsborstels aangebracht te worden. Dit kan dus vooraf in kaart gebracht worden en zorgt zo voor een flinke bezuiniging. Na de opdrachtverlening doen we een voorstel met een datum voor uitvoering van de werkzaamheden. In de tussentijd kan de opdrachtgever de bewoners op de hoogte stellen van de werkzaamheden. Wij kunnen input leveren bij het opstellen van de bewonersbrieven. Ook hebben we op onze website een pagina ingericht voor bewonerscommunicatie.

Natuurvrij maken | Unitura

Uitvoering

Dankzij onze uitgebreide middelen en expertise zijn we in staat om niet alleen kleine, maar ook grotere projecten van begin tot eind uit te voeren. Onze grote voorraad ontmoedigingsmateriaal, eigen machinepark en opgeleide vakmensen stellen ons in staat om efficiรซnt te werken en zelfs de meest omvangrijke projecten aan te pakken.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden houden onze toegewijde projectmanagers voortdurend toezicht op de ecologische kwaliteit en sturen bij wanneer noodzakelijk. Ze zorgen ervoor dat de werkzaamheden in lijn zijn met de gestelde milieueisen en bewaken de impact op de omgeving. Bovendien hebben ze een scherp oog voor planning en zorgen ze ervoor dat het juiste materieel en de juiste vakmensen op het juiste moment worden ingezet.

We begrijpen dat elke situatie uniek is en een aangepaste aanpak vereist. Ook vraagt verandering in bijvoorbeeld weersomstandigheden om veel creativiteit en aanpassingsvermogen, en daar zijn wij prima toe in staat. Kortom, onze capaciteit, toewijding aan ecologische kwaliteit, planningsexpertise en aanpassingsvermogen maken ons de ideale partner voor grote en kleine projecten. Neem vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe we uw project kunnen aanpakken en tot een succesvol einde kunnen brengen.

App

Afronding

Na afronding van de werkzaamheden sturen wij u een link van uw project in onze uitvoeringsapplicatie. Hierin staan de fotoโ€™s van de uitgevoerde werkzaamheden. Ook is exact vastgelegd welke werkzaamheden er buiten uitgevoerd zijn. De betrokken projectecoloog kan vervolgens de natuurvrijverklaring verzorgen. Wanneer deze verklaring is afgegeven, zijn de werkzaamheden opgeleverd. Ondanks onze zeer zorgvuldige werkwijze is nooit 100% de garantie te geven dat zich niet alsnog soorten in de bebouwing vestigen.

Advies nodig voor uw vraagstuk?

Wij helpen u graag verder met vraagstukken rondom natuurinclusiviteit