Vogelwaarnemingen met onze ecoloog Kevin

Een terugblik naar mooie vogelwaarnemingen samen met onze ecoloog Kevin Hams.

Nieuws

Vogels, Waarnemingen en Passie met Ecoloog Kevin Hams

Hoewel de eerste maand van het nieuwe jaar al bijna voorbij is, doen we graag een terugblik naar mooie vogel waarnemingen samen met onze ecoloog Kevin Hams. Kevin is al een aantal jaar werkzaam bij Unitura en is ecoloog in hart en nieren. Op kantoor houdt Kevin zich met het voorbereiden allerlei projecten door het hele land, maar is naast zijn werk een fanatiek vogelaar.

Met name in de eigen regio Twente is Kevin erg actief waarin hij in 2023 in totaal 211 soorten zag en daarmee 2e eindigde in een leuke fanatieke competitie met mede vogelaars in Twente. In Nederland heeft Kevin meer dan 91.000+ waarnemingen ingevoerd op het platform  waarneming.nl en in totaal 1262 soorten gezien (Alle soortgroepen).

Maar wat waren zijn mooiste bevindingen en hoe mis je geen soorten als je op kantoor zit? We vroegen het hem zelf ⬇️

Wat zijn je mooiste waarnemingen van het jaar 2023?

Allereerst de Humes Bladkoning, een soort die in Centraal-Azië broedt en via een unieke trekroute jaarlijks 1 á 2x opduikt in Nederland. Een vriend van me en ik gingen fanatiek dat we waren 1 Januari 2023 weer op pad om te vogelen. Terwijl we eind middag bij vliegveld Twente lopen om te kijken of er nog Veldleeuweriken en Geelgorzen zitten horen we ineens “Tsoe-wjiet”, een roep die precies past op de Humes Bladkoning, maar nog nooit in Twente is gezien of waargenomen. Supergaaf dus om een nieuwe regiosoort te ontdekken met een vriend! Klik hier voor de informatie pagina over de Humes Bladkoning.

Roodpootvalk

Tijdens een mooie nazomerse dag besloot ik wederom om naar vliegveld Twente te gaan, vanwege het open karakter van het gebied met vele soorten aan planten en insecten is het er ook voor vogels erg interessant. Om het gebied te verschralen wordt er ook gemaaid, tijdens het maaien kwamen er veel vogels op af om hun kostje mee te pikken, zo zag ik er bijvoorbeeld 9 Torenvalken jagen. Dit deed me besluiten goed te letten op de zeldzame Roodpootvalk, en ja hoor! Hij zat er gewoon tussen, mooi rustend op de omheining van het vliegveld.

Hoe combineer je actief vogelen met een kantoorbaan?

Momenteel ben ik 4 dagen in de week werkzaam op kantoor, hierdoor heb ik de tijd en vrijheid om de andere 3 dagen van de week te gaan vogelen. Ook dit jaar ben ik weer actief bezig met het vogelen in de regio en heb ik op dit moment 118 soorten gezien/gehoord. Daarnaast loopt ook de Regge vlak langs het kantoorpand, wat mij de ruimte geeft om in de pauze een ronde te lopen daar en waar ik al leuke soorten heb waargenomen zoals; Cetti’s Zanger, Goudvink, IJsvogel, Grote Barmsijs. Het hoogtepunt hiervan was wel een Pestvogel die luid roepend kwam overvliegen.

Het hoogtepunt vanaf mijn Bureau is wel een grote ‘bel’ van Buizerds, ruim 90 stuks die gezamenlijk op de thermiek afgleden richting het zuiden! Later voegden zich daar ook nog een Rode Wouw en wat Sperwers bij.

 

 

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Volg onze socials om als eerste op de hoogte te zijn.