Faunatoren Overschild

Faunatoren Overschild

Mitigatie door een faunatoren

De opdracht

De gemeente Midden-Groningen heeft Unitura gevraagd om een faunatoren te ontwerpen, produceren en te monteren. Het plaatsen van de faunatoren is onderdeel van de versterkingsoperatie van Overschild dat in het Aardbevingsgebied ligt. Een extra uitdaging was om de toren binnen 3 weken helemaal af en gemonteerd te hebben. Een uitdaging waar wij graag onze mouwen voor op stropen!

Werkwijze

Door de strakke deadline was er geen tijd voor een uitvoerig ontwerpproces. Het bouwen en ontwerpproces ging hand in hand. We hebben heel wat avonden door gehaald voor het eindresultaat, maar dit mag er zijn: Een prachtige faunatoren! In de toren zijn verblijfplaatsen voor vleermuizen, huismussen en huiszwaluwen opgenomen. De toren heeft ook al haar eerste bewoners. Verschillende paartjes huismussen, kauwen en zelfs een steenuil hebben hun intrek genomen in de faunatoren!

Plaats

Overschild

Uitdaging

Ontwerpen, produceren en monteren van een vleermuistoren binnen 3 weken

Jaar oplevering

2020

Thema

Wet Natuurbescherming

Ontwerp

Geoptimaliseerd voor zoveel mogelijk verschillende soortgroepen

In de toren moest ruimte komen voor huismussen, huiszwaluwen, laatvliegers, grootoorvleermuizen en gewone dwergvleermuizen. Soorten die verschillende eisen stellen aan hun verblijfplaats en die in sommige gevallen zelfs verstorend kunnen werken voor elkaar. In het ontwerp is hier invulling aangegeven door in de toren ruimtelijk gescheiden zones te maken voor iedere soort. Tussen de verblijfruimtes van elke soort zit een afscheidende rand.

Advies nodig voor uw vraagstuk?

Wij helpen u graag verder met vraagstukken rondom natuurinclusiviteit