Biodivers groendak in Holten | EcoHabitatRoof

EcoHabitatRoof van Unitura

Biodivers groendak leggen op 21 prefab bergingen in Holten

De opdracht

In Holten hebben we onze krachten gebundeld met FramePlus om op maar liefst 21 prefab bergingen ons innovatieve biodivers groendak te plaatsen. We hebben intensief samengewerkt aan de ontwikkeling van dit groendak, dat geschikt is gemaakt voor gebruik op prefab bergingen.

Het idee voor een biodivers groendak kwam voort uit de groeiende vraag die FramePlus opmerkte in de markt voor natuurinclusieve oplossingen. Steeds meer mensen zien de waarde in van maatregelen die de natuur omarmen, en het biodivers groendak is een uitstekend voorbeeld van hoe we die vraag hebben beantwoord. We zijn er trots op dat we de kans hebben gekregen om een positieve impact te hebben op de omgeving in Holten en het welzijn van de lokale natuur.

Werkwijze

Met onze handige EcoRoof Cassettes wordt het hele proces een fluitje van een cent. Deze cassettes zijn ontworpen met ‘click & go’-functionaliteit, wat betekent dat ze moeiteloos in elkaar klikken. Dit maakt de montage ervan bijzonder gemakkelijk, zelfs voor mensen zonder uitgebreide technische ervaring. Maar niet alleen de installatie is een eitje, de EcoRoof Cassettes zijn ook ontworpen met demontage in gedachten. Mocht dat ooit nodig zijn, bijvoorbeeld voor onderhoud of herconfiguraties, dan kunnen ze net zo gemakkelijk weer worden gedemonteerd als ze zijn gemonteerd. Met onze gebruiksvriendelijke benadering streven we ernaar om groendakinstallaties toegankelijk en praktisch te maken, terwijl we tegelijkertijd de voordelen van biodiversiteit en groene daken voor iedereen bereikbaar maken.

Voordelen

Een biodivers groendak biedt een breed scala aan voordelen die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de leefomgeving en de algehele kwaliteit van de leefruimte. Laten we eens dieper ingaan op enkele van deze voordelen:

1.Lichtgewicht en geschikt voor renovatie: Dankzij de lichtgewicht aard van onze EcoRoof Cassettes, is ons biodivers groendak ideaal voor renovatieprojecten. Het voegt minimale belasting toe aan de bestaande structuur, wat betekent dat zelfs oudere gebouwen kunnen profiteren van de voordelen van een groendak.
2.Waterretentie: Groendaken fungeren als natuurlijke sponzen, waardoor ze aanzienlijke hoeveelheden regenwater vasthouden. Dit helpt niet alleen om overstromingen te voorkomen, maar ook om het regenwater geleidelijk aan in het milieu vrij te geven. Hierdoor wordt de druk op stedelijke rioleringssystemen verminderd en wordt kostbaar regenwater op een duurzame manier benut.
3.Verbeterde luchtkwaliteit: In stedelijke omgevingen is luchtvervuiling een veelvoorkomend probleem. Groendaken dragen bij aan het verminderen van luchtvervuiling door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en koolstofdioxide op te nemen. Dit draagt bij aan een gezonder leefklimaat en een betere kwaliteit van leven voor stadsbewoners.
4. Koelingseffect: Een biodivers groendak fungeert als een natuurlijke isolatie, waardoor het gebouw in de zomer koeler blijft. Dit helpt de behoefte aan airconditioning te verminderen en draagt bij aan het verminderen van het zogenaamde “hitte-eilandeffect” in stedelijke gebieden, waar de temperaturen vaak hoger zijn dan in omliggende landelijke gebieden.

Kortom, ons biodivers groendak is niet alleen een esthetische toevoeging aan gebouwen, maar het biedt ook tastbare voordelen voor het milieu, de stedelijke leefomgeving en de energie-efficiëntie van gebouwen.

Plaats

Holten

Uitdaging

Groendaken

Jaar oplevering

Oktober 2023

Thema

EcoHabitatRoof

EcoRoof Cassette

Een makkelijk click & go systeem

Realiseer met de EcoRoof Cassette van Unitura een optimaal biodivers groendak! De voor gekweekte cassette bevat maar liefst veertig inheemse soorten die perfect aansluiten bij de omstandigheden op het dak. Door deze rijkdom aan soorten kan zich op de cassettes een rijke vegetatielaag ontwikkelen met een veel hogere biodiversiteitswaarde dan op traditionele sedumdaken. Er is met opzet gekozen om zeer veel verschillende kruiden toe te passen in de cassettes. Afhankelijk van de locatie waar de cassette geplaatst wordt (zon, schaduw, hoogte) en afhankelijk van de watergift zal zich een andere vegetatie ontwikkelen. Door deze grote variëteit aan aanwezige soorten zijn de cassettes in vrijwel iedere situatie toe te passen, zonder dat zich steeds een zelfde type vegetatie ontwikkeld.

Ook een biodivers groendak voor uw project?