Natuurvriendelijk isoleren

Pluimers isolatie

Nieuws

Wat is Natuurvriendelijk isoleren?

Natuurvriendelijk isoleren is een methode om ervoor te zorgen dat er geen dieren worden gedood zoals huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen. Onder daken en in spouwmuren van woningen leven allerlei vogels en vleermuizen. Bij het isoleren van de spouwmuur spuit een isolatiebedrijf isolerend materiaal in de spouw. Daarbij worden dieren vaak gedood en hun verblijfplaatsen verdwijnen. Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat het isolatiebedrijf isoleert, onder andere door onze exclusion flaps. Daarna zorgen wij voor nieuwe verblijfplaatsen
(nestkasten) voor de dieren.

Nieuw plan

Een nieuw plan van de provincies Utrecht en Overijssel moet het illegaal isoleren zonder controle op vleermuizen of andere diersoorten drastisch terugdringen. Het is wettelijk verplicht om voorafgaand aan het isoleren van een spouwmuur te onderzoeken of er dieren tussen de muren aanwezig zijn. Toch doen huiseigenaren het nauwelijks. Meestal omdat ze niet op de hoogte zijn van de verplichting, soms omdat het te duur is. De provincies Utrecht en Overijssel gaan nu als eerste aan de slag met natuurvriendelijk isoleren.

Energietransitie

Dat moet ook wel, anders komt de ‘isolatiegolf’ die zo belangrijk is voor de energietransitie en het klimaat tot stilstand. De situatie knelt nog eens extra nu woningeigenaren hoge energieprijzen op zich af krijgen en op grote schaal huizen beter isoleren. De problemen spitsen zich toe op spouwmuurisolatie. Dat omvat grofweg zestig procent van de werkzaamheden voor de branche. Volgens de Wet natuurbescherming (WNB) moet er eerst een ecologisch onderzoek plaatsvinden voordat isolatiebedrijven spouwmuren mogen isoleren of na-isoleren. Oftewel natuurvriendelijk isoleren!

Ecologisch onderzoek

Ecologisch onderzoek kost 4000 euro. De kosten zijn zo hoog, dat veel klanten dat er niet voor over zouden hebben, denkt de branche en zegt ook Overijssels gedeputeerde Tijs de Bree. In de praktijk is iedereen of onwetend of gaat gewoon zonder ecologisch onderzoek aan de slag. “Nee, dat mag eigenlijk niet.” Provincies zouden daarop moeten controleren en handhaven. Maar ze doen dat niet omdat dat praktisch niet uitvoerbaar is. Dus wordt op grote schaal illegaal geïsoleerd. Alleen grote projecten, zoals door woningbouwverenigingen die gelijk veel woningen isoleren, laten wel ecologisch onderzoek doen. De omvang van zo’n project houdt de kosten per huis laag.

Onwetendheid bij de consument

Particulieren gaan echter massaal de mist in. Die volstaan in het gunstigste geval – als zij zakendoen met een goed en gecertificeerd isolatiebedrijf – met een endoscopisch onderzoek. Endoscopisch onderzoek houdt in dat er met een camera in de muur wordt gekeken, maar daar zijn de dieren lang niet altijd goed op te zien, met als gevolg dat vleermuizen, mussen en gierzwaluwen door het isolatiemateriaal aan hun einde komen.

Natuurvriendelijk isoleren

Samenwerken
De provincies zetten zich actief in voor natuurvriendelijk isoleren door inwoners, gemeenten en isolatiebedrijven aan te moedigen om samen te werken en zo veel mogelijk vogels en vleermuizen te beschermen tegen de gevaren van isolatie. Isolatiebedrijven worden aangemoedigd om gespecialiseerde trainingen te volgen, terwijl gemeentes plannen opstellen om deze beschermde dieren een veilige habitat te bieden en hen weer terug te laten keren naar onze omgeving. Met deze gezamenlijke inspanningen streven we ernaar om op verantwoorde wijze natuurvriendelijk te isoleren en de biodiversiteit te behouden.

Natuurvriendelijk

Oplossingen

Het is aan de isolatiebranche om eerst de woningen natuurvrij te maken voordat er geïsoleerd wordt. Dieren kunnen naar buiten worden gelokt met onze exclusion flaps waarna er alternatieve huisvesting wordt geboden aan de dieren door onze tijdelijke of permanente kasten. Het straatbeeld zal door al dat natuurvrij maken van spouwmuren en daken veranderen. Wij bieden de perfecte oplossing om natuurvriendelijk isoleren mogelijk te maken.

Nieuwsgierig naar natuurvriendelijk isoleren?

Doe mee en ontdek de perfecte oplossing!