Kraamvoorzieningen in Gemeente Bunschoten

De klantcase

Na het succesvol winnen van een aanbestedingsprocedure, mogen wij voor de gemeente Bunschoten aan de slag. Gemeente Bunschoten is op dit moment bezig met een Pre-SMP ontheffingsaanvraag. Dit Pre-SMP stelt particulieren in staat om met een ontheffing isolatiewerkzaamheden aan daken en spouwmuren uit te voeren, evenals zonnepanelen te installeren. Gemeente Bunschoten heeft als doel om particuliere eigenaren op de juiste manier te betrekken bij de bescherming van bedreigde diersoorten, aangezien er op dit moment onvoldoende compensatie plaatsvindt.

De Gemeente Bunschoten is erg proactief geweest in hun voorbereiding, daardoor waren wij vanuit Unitura in staat om snel te kunnen schakelen.

Het proces

Van offerte tot oplevering

In de offertefase hebben we een voorstel gedaan voor voorzieningen die zowel van hoge ecologische kwaliteit als breed inzetbaar zijn. Hierdoor konden we vanaf de beginfase met zekerheid passende oplossingen bieden. Vervolgens organiseerden we een startoverleg waarin we de opdracht doornamen, potentiële locaties bespraken en een tijdsplanning opstelden.

De planvormingsfase was een cruciaal onderdeel van ons proces. In nauwe samenwerking met de gemeente Bunschoten wisselden we ideeën uit over de locaties. Nadat de locaties definitief zijn vastgesteld informeert de gemeente de gebouwgebruikers over de geplande realisatiedata.

De uitvoering staat voorlopig gepland in september. Hierbij worden in totaal acht kraamvoorzieningen voor de Gewone dwergvleermuis, vier locaties met open stootvoegen voor de Laatvlieger en vier externe maatwerkkasten voor de Grootoorvleermuis en Baardvleermuis gerealiseerd. Elke voorziening wordt vastgelegd in onze uitvoeringsapplicatie, met foto’s en beschrijvingen van de locaties. Na voorbereiding van elke fase geven we de gemeente toegang tot de applicatie ter goedkeuring en bevestiging van de gekozen locaties. In totaal worden er 16 verblijfplaatsen gerealiseerd in Bunschoten en Eemdijk.

Plaats

Gemeente Bunschoten

Uitdaging

Leveren van vleermuisvoorzieningen

Jaar oplevering

2024

Thema

Soort Management Plan (SMP)

Verblijfplaatsen

In Gemeente Bunschoten gebruiken we diverse voorzieningen om verschillende vleermuissoorten geschikte kraamvoorzieningen te bieden. Voor de Gewone dwergvleermuis maken we gebruik van de VMPMK1 inbouwkraamkast. Dankzij het modulaire karakter kan deze gemakkelijk in verschillende configuraties worden toegepast. Bovendien kunnen er koppelingen worden gemaakt met achterliggende ruimtes, waardoor de kast ook geschikt is voor Grootoorvleermuizen en Baardvleermuizen.

Voor de Laatvlieger maken we gebruik van spouwmuren waarbij we open stootvoegen of lintvoegen creëren. Voor de Grootoorvleermuis en Baardvleermuis bieden we standaard een prefab gevelbetimmering aan die geoptimaliseerd is voor deze soorten en voldoet aan de standaarden van het Pre-SMP zoals die in Utrecht gangbaar zijn. We kiezen voor een gevelbetimmering met een rechte bovenzijde, zodat deze onder horizontale overstekken geplaatst kan worden. Bovendien is de gevelbetimmering afgewerkt met duurzame Rockpanel, wat zorgt voor een lange levensduur van de voorziening.

Vleermuisvoorzieningen

Gerelateerde producten

Bekijk hier enkele verblijfplaatsen voor vleermuizen. Unitura is uw partner als het gaat om vleermuisvoorzieningen.

Over Soort Management Plannen (SMP)

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), hebben een tijdelijke landelijke aanpak voor natuurvriendelijk isoleren geïntroduceerd. Hierdoor kunnen particuliere woningeigenaren, onder bepaalde voorwaarden, hun woningen weer isoleren. Een cruciaal onderdeel van deze aanpak is dat gemeenten alternatieve verblijfplaatsen voor vleermuizen faciliteren.

De tijdelijke aanpak voor Natuurvriendelijk Isoleren (NVI) is van kracht voor maximaal drie jaar. Op de (middel)lange termijn ontwikkelen gemeenten een methodiek gebaseerd op een (pre)soortenmanagementplan (SMP). Met dit plan kunnen gemeenten een gebiedsgerichte omgevingsvergunning aanvragen bij de provincie. Deze vergunning kan niet alleen door particuliere woningeigenaren, maar ook door andere gebouweigenaren worden gebruikt voor verduurzaming en (ver)bouwprojecten.

Wat is een Soortenmanagementplan (SMP)?

Een Soortenmanagementplan (SMP) is een gedetailleerd plan dat is ontwikkeld om specifieke diersoorten te beschermen en hun leefomgeving te verbeteren, dit is het vervolg op een pre-SMP. Voor een soortmanagementplan hebben wij onze eigen SMP-manager ontwikkeld. Deze uitgebreide monitoringstool is voor de omgang met specifieke beschermde diersoorten, met als doel het behoud en herstel van hun gunstige staat van instandhouding. Dit plan omvat strategieën voor bescherming van de soort, monitoring van de populatie, educatie van belanghebbenden en samenwerking met diverse partijen.

Onze Werkwijze

Alle projectgegevens worden verzameld in een gedeelde map die toegankelijk is voor alle betrokkenen. Alles wordt centraal opgeslagen, waardoor gegevens direct beschikbaar zijn wanneer deze bijvoorbeeld aan het bevoegd gezag moeten worden overlegd. Door deze gestructureerde aanpak kunnen we efficiënt bijdragen aan natuurvriendelijke isolatieprojecten en de bescherming van kwetsbare diersoorten.

Op zoek naar ondersteuning bij uw (pre) SMP?

Wij helpen u graag verder